VR fotografi ankommer
 
 
 

 
VR fotografi är ett exempel hur en gammal, och välkänd från vardagen produktkoncept, utökas med den nya teknologin: man ser mera med ett VR-foto, men det kräver en dator.

VR fotografi är en begrepp som innefattar, från den ena sida, den nya produktionsprocess, och från den andra dess nya funktionaliteten som ges till de foto-andvändarna, som migrerar till Internet media. Vi alla är vana med vanliga foto å Internet. Vi har ju vuxit med papper fotografier. Vi tittar gärna på foton eftersom vi vill veta *hur det ser ut i verkligheten där borta* eller *hur grejen ser ut* eller *vad var det som hände* eller *vad en fotokonstnär kan*.

Till skillnad till ett klassiskt två-dimmensionelt foto (2D-foto), när sitter du framför dator och tittar på; ett VR-foto, kan du röra sig runt i scener (VR-panoramor), eller observera objekt från flera hål (VR-objekt).

De enkla VR-foton kan jämföras med en kort film snut av omgivningen eller objekt; filmen kan spolas fram och tillbaka, pausas och zoomas.

De fullständiga VR-foton går inte att jämföra med en film snut. Du blir betydlig mera närmare objekten eller scener eftersom du direkt styr synrikting i viken hål du vill (den möjligheten finns inte när du spolar en filmrulle). Den sista fotovarianten kräver naturligviss en mera avancerad utrustning och know-how kunskaper.

Men det enklare version är ganska enkelt att utföra, särskild om exponeringsvilkör är jämförbara för alla synvinklar.

För VR-pano tar man bilder, med ung 30% övertäckning, från ett stativ, genom att vrida kameran horisontellt.

För en VR-objekt fotar man objektet från olika hål men från exakt samma avstånd. Desto mindre vridvinkel mellan fotona desto smidigare rör sig sedan föremålet på foton, men desto *tyngre* blir foton på nätet.

Efter att ladda foton i datorn lägger man dem ihop på en ogönblick till en enda specialformaterat *quasi-foto*, med hjälp av en dummies säkra VR-foto program.

Pröva på! Det är en Internet refresh: även små kan vara nu bästa här. Se några exempel på www.eurofresh.se/qtvr